Laholms Trädgårdssällskap

Test läs upp text

Ljungbergmuseet i Ljungby, torsdagen den 3 november får vi finbesök av floristen Per Benjamin. Per är den som låg bakom blomsterdesignen för nobelfesten 2015.

Under sitt besök på Ljungbergmuseet kommer Per hålla en föreläsning till brädden fylld av blommor. Han utgår från sin nobeldesign och berättar om inspiration och genomförande inför den stora festen, men också om sitt blomsterliv i stort. Samtidigt som han berättar skapar han också fantastiska uppsättningar som senare under kvällen lottas ut bland gästerna.

En kväll med temat Nobelblommor – ett skimmer av guld!
Biljetter förbokas på Ljungbergmuseet, tel 0372-62036.

Julklapp från Svensk Trädgård, som sprider kunskap om ekologisk odling via e-böcker

Odla_din_trädgårdTrädgårdstomten kommer i år med gröna klappar till Svensk Trädgårds över 30 000 medlemmar som får exklusiv förtur att redan från den 9 december ladda ner två e-böcker. Lagom till jul lanseras den första e-boken i trilogin ”Odla din trädgård, del 1 – Grunden är jord!”, som baserar sig på serien Faktablad om ekologisk odling från Riksförbundet Svensk Trädgård. Medlemmarna erbjuds även ”En trädgårdsvallfärd – som pilgrim till gröna paradis” som e-bok.

Odla din trädgård del 1 – Grunden är jord! handlar om det som våra växter ska leva och frodas i. Här finns nyttig läsning om jord, gödsel, kompost, marktäckning och vattning, men också om ett grund­läggande ekologiskt synsätt på det som växer i våra trädgårdar, hur man planerar utform­ningen av en trädgård och trädgårdens betydelse för hälsan.

– Det är många som vill odla. Men nästan lika många vet inte hur man ska göra för att lyckas, och då är det viktigt att informationen man får är pålitlig och objektiv, att man kan lita på råden, säger Ann-Catrin Thor, rådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård. Förbundet har i över hundra år byggt upp en gedigen kunskapsbank, och vår ambition är att ständigt hitta nya möjligheter att sprida denna kunskap vidare till alla som behöver kloka råd om odling. Genom att göra detta också i e-boksformat, som inte måste tryckas och fraktas, är vi ju extra miljövänliga!

Den andra titeln som släpps nu före jul är e-boksversionen av En trädgårdsvallfärd – som pilgrim till gröna paradis. Boken handlar om en resa till trädgårdar i Sverige och Tyskland, och vad det är som gör att somliga trädgårdar gör ett bestående intryck hos besökaren. Här besöks både parker med stjärnstatus och dolda privata pärlor.

– Vår trädgårdsvallfärd fick mig att fundera över hemligheten kring vad det är som gör vissa trädgårdar mera magiska än andra, och vad dessa kan lära oss om konsten att skapa en trädgård med en tydlig utstrålning, berättar Mariana Mattsson, bokens författare och styrelseledamot i Riksförbundet Svensk Trädgård.

 

Tisdagen den 9 december kan medlemmar ladda ner e-böckerna från medlemssidan på www.tradgard.org. Från och med den 9 januari 2015, kan alla gratis ladda ner e-böckerna på www.tradgard.org/ebok. Riksförbundet Svensk Trädgård planerar att under våren 2015 lansera de övriga delarna i trilogin Odla din trädgård.

 

Press: För förhandsex av e-böckerna kontakta Anna-Karin Fallheden direkt.

För mer information kontakta: Anna-Karin Fallheden, kommunikatör, Riksförbundet Svensk Trädgård, tel 08-792 13 15 alt anna-karin.fallheden@tradgard.org. Mariana Mattsson, författare till ” En trädgårdsvallfärd”, tel 070-59 27 107 alt info@rosalapponica.nu.

Planteringsfest på Parkens Dag!

Planteringsfest på Parkens Dag!

Laholms Trädgårdssällskap fanns på plats för att prata trädgård med alla som hade lust! Sällskapet fick  flera nya medlemmar och även anmälningar till pionresan den 28 juni. Det är inte för sent att anmäla sig, du kan göra det nu!

En flygande start med Peter Bengtsson!

En flygande start med Peter Bengtsson!

Tack alla ni som trots snöglopp och kyla kom till föreningens uppstartsmöte igår och gjorde kvällen till en succé! Med benäget bistånd av förbundsdirektör Inger Ekrem från RST så är nu Laholms Trädgårdssällskap bildat och vi blev över 100 medlemmar på en enda kväll! Det kallar vi för entusiastiskt mottagande! Och hjärtinnerligt tack till Peter Bengtsson för ditt karismatiska framträdande. Emellanåt nästan låste sig mungiporna i skrattläge och vi fick massor med inspiration och energi!!!
Ungdomsgruppen som tog emot i entrén, kokte kaffe och serverade egenhändigt bakat supersmarrigt fikabröd hade vi inte heller klarat oss utan. En stor applåd till er i efterhand eftersom det inte fanns tid att tacka när det blev bråttom på slutet!
Den gemensamma brainstormingen gav mängder med uppslag till föreningens framtida aktiviteter. Resor, öppna trädgårdar, växtbytardagar, arbetsbyten, besök i plantskolor och trädgårdsanläggningar, föredrag, bygge av fågelholkar mm, inventering av föreningens eget knowhow är bara några av förslagen. Håll utkik här på hemsidan efter vårens program som den nya styrelsen ska börja jobba med i nästa vecka.

Väl mött i vårsolen!

Klicka på rubriken ovan om du vill se bilder från kvällen

Ett frö har grott, en förening växer fram

Initiativtagare i fallande ordning, från vänster till höger: Ingela Caswell, Ulrika Norell, Margareta von Rosen Fotograf Henrik Knobe, Laholms tidning

Initiativtagare i fallande ordning, från vänster till höger: Ingela Caswell, Ulrika Norell, Margareta von Rosen
Fotograf Henrik Knobe, Laholms tidning

Idag annonserar vi i tidningen om att bilda Laholms Trädgårdssällskap. Hittills har föreningen mest varit en dimmig idé men nu börjar den ta form på riktigt. På onsdag den 2/4 ska vi ha vårt första möte. Det ska bli roligt att träffa alla trädgårdsvänner som vill vara med och ge föreningen form! Välkomna då!

I bloggen kommer vi att presentera alla slags händelser och upplevelser från alla slags trädgårdar. Bara fantasin sätter gränser…

Program för 2015 finns att läsa under program.

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.