Blogg
Program 2018
Kan laddas ner från hemsidan.
Nobelblommor – ett skimmer av guld
Ljungbergmuseet i Ljungby, torsdagen den 3 november får vi finbesök av floristen Per Benjamin. Per är den som låg bakom blomsterdesignen för nobelfesten 2015.
Under sitt besök på Ljungbergmuseet kommer Per hålla en föreläsning till brädden fylld av blommor. Han utgår från sin nobeldesign och berättar om inspiration och genomförande inför den stora festen, men också om sitt blomsterliv i stort. Samtidigt som han berättar skapar han också fantastiska uppsättningar som senare under kvällen lottas ut bland gästerna.
En kväll med temat Nobelblommor – ett skimmer av guld!
Biljetter förbokas på Ljungbergmuseet, tel 0372-62036.
Medlemmar i Laholms Trädgårdssällskap betalar 100:-
Föredrag Karin Berglund 2016-10-18
Test läs upp text
Ljungbergmuseet i Ljungby, torsdagen den 3 november får vi finbesök av floristen Per Benjamin. Per är den som låg bakom blomsterdesignen för nobelfesten 2015.
Under sitt besök på Ljungbergmuseet kommer Per hålla en föreläsning till brädden fylld av blommor. Han utgår från sin nobeldesign och berättar om inspiration och genomförande inför den stora festen, men också om sitt blomsterliv i stort. Samtidigt som han berättar skapar han också fantastiska uppsättningar som senare under kvällen lottas ut bland gästerna.
En kväll med temat Nobelblommor – ett skimmer av guld!
Biljetter förbokas på Ljungbergmuseet, tel 0372-62036.
Julklapp från Svensk Trädgård, som sprider kunskap om ekologisk odling via e-böcker
Trädgårdstomten kommer i år med gröna klappar till Svensk Trädgårds över 30 000 medlemmar som får exklusiv förtur att redan från den 9 december ladda ner två e-böcker. Lagom till jul lanseras den första e-boken i trilogin ”Odla din trädgård, del 1 – Grunden är jord!”, som baserar sig på serien Faktablad om ekologisk odling från Riksförbundet Svensk Trädgård. Medlemmarna erbjuds även ”En trädgårdsvallfärd – som pilgrim till gröna paradis” som e-bok.
Odla din trädgård del 1 – Grunden är jord! handlar om det som våra växter ska leva och frodas i. Här finns nyttig läsning om jord, gödsel, kompost, marktäckning och vattning, men också om ett grundläggande ekologiskt synsätt på det som växer i våra trädgårdar, hur man planerar utformningen av en trädgård och trädgårdens betydelse för hälsan.
– Det är många som vill odla. Men nästan lika många vet inte hur man ska göra för att lyckas, och då är det viktigt att informationen man får är pålitlig och objektiv, att man kan lita på råden, säger Ann-Catrin Thor, rådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård. Förbundet har i över hundra år byggt upp en gedigen kunskapsbank, och vår ambition är att ständigt hitta nya möjligheter att sprida denna kunskap vidare till alla som behöver kloka råd om odling. Genom att göra detta också i e-boksformat, som inte måste tryckas och fraktas, är vi ju extra miljövänliga!
Den andra titeln som släpps nu före jul är e-boksversionen av En trädgårdsvallfärd – som pilgrim till gröna paradis. Boken handlar om en resa till trädgårdar i Sverige och Tyskland, och vad det är som gör att somliga trädgårdar gör ett bestående intryck hos besökaren. Här besöks både parker med stjärnstatus och dolda privata pärlor.
– Vår trädgårdsvallfärd fick mig att fundera över hemligheten kring vad det är som gör vissa trädgårdar mera magiska än andra, och vad dessa kan lära oss om konsten att skapa en trädgård med en tydlig utstrålning, berättar Mariana Mattsson, bokens författare och styrelseledamot i Riksförbundet Svensk Trädgård.
Tisdagen den 9 december kan medlemmar ladda ner e-böckerna från medlemssidan på www.tradgard.org. Från och med den 9 januari 2015, kan alla gratis ladda ner e-böckerna på www.tradgard.org/ebok. Riksförbundet Svensk Trädgård planerar att under våren 2015 lansera de övriga delarna i trilogin Odla din trädgård.
Press: För förhandsex av e-böckerna kontakta Anna-Karin Fallheden direkt.
För mer information kontakta: Anna-Karin Fallheden, kommunikatör, Riksförbundet Svensk Trädgård, tel 08-792 13 15 alt anna-karin.fallheden@tradgard.
Höstens program 2014

Planteringsfest på Parkens Dag!
Laholms Trädgårdssällskap fanns på plats för att prata trädgård med alla som hade lust! Sällskapet fick flera nya medlemmar och även anmälningar till pionresan den 28 juni. Det är inte för sent att anmäla sig, du kan göra det nu!
- Finfin skylt!
- Peter Bengtsson sprider stämning
- Många villiga händer hjälps åt att plantera
- och plantera…
- och plantera…
- Gunnel Carlsson planterade klängväxter
- Det ska bli spännande följa rabatttens utveckling!
Mellan hägg och syren i expressfart…
Att fånga dagen!
Nu händer allt på en gång och det är svårt att hålla jämna steg med alla små under som sker i trädgården varenda timme. Gräset växer så att det syns från dag till dag. Tulpaner, körsbär av alla de slag, rododendron, päron, äpple och magnolia, alla skjuter de av sina blommiga fyrverkerier nu samtidigt. Humlorna surrar i penséerna, kirskål och nässlor liksom väller upp och visar att det inte är något fel på deras livskraft i år heller. Och fåglarna, vilken höjdare det är att bara öppna fönstret och lyssna på drillarna! I förra veckan var häggen plötsligt utslagen och nu kan man känna doften av syrenblommorna överallt. För varje doftsniff och solglimt i nyutslaget bladverk, växer laddningen i mina inre ”batterier”. Det märks för plötsligt får jag lust att baka bröd, laga nässelsoppa, tvätta bilen, gräva djupsängar, måla taket och tänk om jag äntligen skulle bli färdig att göra syrensaft i år…
Det är inte bara i naturen det går undan. Sedan Trädgårdssällskapet bildades i förra månaden har också vi jobbat för högtryck med vårens och sommarens program. Det landar i era brev- och epostlådor imorgon. Då lägger vi också ut programmet här på hemsidan!
Om ni får programmet med vanlig postgång beror det på att vi inte har tillgång till er epostadress. Om den finns vill vi väldigt gärna ha den! Skicka den till: kassor@laholmstradgardssallskap.se
Vi hoppas på många gröna, sköna möten med er under säsongens aktiviteter!

Vårens första budbärare blommar ofta gult
Körsbärskornell
Den här ståtliga och tåliga busken/buskträdet, kallas ibland för Nordens mimosa. Man förstår varför när de små söta gula blommorna slår ut. Den blommar just nu, ungefär samtidigt med sälg och vårstjärnor. Busken blir stor och passar bra där den får plats att bre ut sig. Körsbärskornellen är vacker under hela året. Som namnet berättar får den körsbärsliknande frukter. De är vackra men i vårt klimat smakar de inget vidare. I varma Ungern däremot hinner de mogna fram. Som om inte det var tillräckligt får den fin höstfärg i gröna, gula och orange nyanser. Vintertid är det de runda kaprislika blomknopparna som skapar attraktionsvärde. Det finns en gulbladig sort ’Aurea’.
Mängder med information om denna livfulla och lättodlade buske finns på Google. Då söker man bäst på Cornus mas, som är det vetenskapliga namnet.

En flygande start med Peter Bengtsson!
Tack alla ni som trots snöglopp och kyla kom till föreningens uppstartsmöte igår och gjorde kvällen till en succé! Med benäget bistånd av förbundsdirektör Inger Ekrem från RST så är nu Laholms Trädgårdssällskap bildat och vi blev över 100 medlemmar på en enda kväll! Det kallar vi för entusiastiskt mottagande! Och hjärtinnerligt tack till Peter Bengtsson för ditt karismatiska framträdande. Emellanåt nästan låste sig mungiporna i skrattläge och vi fick massor med inspiration och energi!!!
Ungdomsgruppen som tog emot i entrén, kokte kaffe och serverade egenhändigt bakat supersmarrigt fikabröd hade vi inte heller klarat oss utan. En stor applåd till er i efterhand eftersom det inte fanns tid att tacka när det blev bråttom på slutet!
Den gemensamma brainstormingen gav mängder med uppslag till föreningens framtida aktiviteter. Resor, öppna trädgårdar, växtbytardagar, arbetsbyten, besök i plantskolor och trädgårdsanläggningar, föredrag, bygge av fågelholkar mm, inventering av föreningens eget knowhow är bara några av förslagen. Håll utkik här på hemsidan efter vårens program som den nya styrelsen ska börja jobba med i nästa vecka.
Väl mött i vårsolen!
Klicka på rubriken ovan om du vill se bilder från kvällen
Ett frö har grott, en förening växer fram

Initiativtagare i fallande ordning, från vänster till höger: Ingela Caswell, Ulrika Norell, Margareta von Rosen
Fotograf Henrik Knobe, Laholms tidning
Idag annonserar vi i tidningen om att bilda Laholms Trädgårdssällskap. Hittills har föreningen mest varit en dimmig idé men nu börjar den ta form på riktigt. På onsdag den 2/4 ska vi ha vårt första möte. Det ska bli roligt att träffa alla trädgårdsvänner som vill vara med och ge föreningen form! Välkomna då!
I bloggen kommer vi att presentera alla slags händelser och upplevelser från alla slags trädgårdar. Bara fantasin sätter gränser…